2 Mart 2014 Pazar

Plot-to-Track Tracker

Aşağıdaki  cümleyi buradan aldım:
Savunma alanında sensor veri füzyonu hedeflerin konum ve kimliklerine ait en iyi kestirimi elde edebilmek, eksiksiz ve zamanında durum değerlendirmesi ve tehdit analizi yapabilmek amacı ile kısıtlı çözünürlük ve kaplama alanına sahip, farklı hata seviyelerinde çalışan sensörlerden ve bilgi kaynaklarından gelen verilerin eşleştirilmesi(correlation), birbiri ile ilişkilendirilmesi (association) ve birleştirilmesi (combining) olarak tanımlanmaktadır.

Eşleştirme (correlation) nitelik olarak aynı tip bilgilere sahip nesnelerin gruplandırılması olarak tanımlanabilir. Örneğin iki farklı radar tarafından rapor edilen iki izin aynı (gerçek) temasa ait olup olmaması “eşleştirme” işlemidir.

Birleştirme (association) ise farklı tip bilgilere sahip nesnelerin gruplandırılması olarak tanımlanabilir. Örneğin bir edt izi ile bir radar izinin aynı temasa ait olup olmadıklarının testi ise “ilişkilendirme” işlemidir.

Birleştirme (combining) ise eşleştirme / ilişkilendirme işlemleri sonucu aynı gerçek dünya nesnesine ait
olduğu belirlenerek gruplandırılan bilgilerin birleştirilme işlemidir.

İzlerin sınıflandırılması

Bir plot-to-track tracker anladığım kadarıyla izleri şu şekilde sınıflandırmalı.

  1. ConfirmedTrack : Yeterince plot hit etmiş ve iz olduğu kesin olarak bilinen nesne. Yeterince kelimesi ile belli bir sayı kast ediliyor. Örneğin buradaki yazıda 3 kere hit alan bir nesnenin iz olarak teşhis edildiği belirtilmiş.
  2. TentativeTrack   : Arka arkaya birden fazla plot almış ve gerçek iz olma olasılığı yüksek olan aday nesne. Yukarıdaki örnekten yola çıkarsak 2 kere hit almış nesne kast edilir.
  3. PotentialTrack    : Bir plot hiti almış almış nesne

Plot bilgisinin toplanması

Plot-to-track tracker bir çok sensörden bilgi toplayacağı için concurrent bir yapıda çalışmalı. Bunun için iki tane yapıdan biri seçilmeli.
  • İlk seçenek her plot bilgisi geldiğinde bunu tracker'a hemen sokmak ve iz yapısını güncellemek. 
  • İkinci seçenek ise gelen plot bilgilerini biriktirerek periyodik olarak tracker'a sokmak. 
Geleneksel olarak Plot-to-track trackerlar radar antenleri gibi periyodik olarak çalışacak şekilde tasarlanmışlardır. Bu yüzden birinci metodun kullanıldığını bu çeşit trackerlarda hiç görmedim.

Covariance Matris
Sensörden gelen bilgi belli bir oranda hatalıdır. Eğer sensörün hata oranı bilinirse gönderdiği ölçümler covariance matris ile dönüştürülerek ölçüm hatası düzeltilmeye çalışılır.

Hava Manevraları
Burada temel hava savaşı manevraları var. İyi bir tracker bu manevraların hepsini takip edebilmeli.

Algoritma

Algoritma aslında basit ve şu adımlardan oluşuyor :

Öncelikle tüm sensörlerden plotlar orijinlerine göre bir indeksleme yapabilen bir veri yapısı içinde depolanırlar.

Eğer tracker'ın platformu hareketli bir platform ise (örneğin uçak, gemi vs.) önce elimizde bulunan izler için bir pozisyon düzeltmesi yapmak gerekebilir (ownship correction).

Daha sonra yeni gelen plotlar önce ConfirmedTrack izleri ile ilişkilendirilmeye çalışılır. İlişki kurma işleminden  sonra ConfirmedTrack izleri güncellenir.

İlişki kurulamayan plotlar bu sefer TentativeTrack izleri ile ilişkilendirilmeye çalışılır. İlişki kurma işleminden  sonra TentativeTrack izleri incelenir ve eğer gerekiyorsa bazıları ConfirmedTrack olarak sistemde terfi ettirilir.

İlişki kurulamayan plotlar bu sefer PotentialTrack denenir. Eğer bir PotentialTrack belli bir süre boyunca hiç hit almazsa bu iz silinir. Belli bir süre boyunca hit almış plotlar ise TentativeTrack olarak sistemde terfi ettirilir.

Yeni gelen ve hiç bir PotentialTrack ile ilişkilendirilemeyen plotlar ise eğer Non Automatic Initiation (NAI) sahası içine düşmüyorlarsa yeni bir PotentialTrack olarak sisteme eklenir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder